En gjennomgang av CellReset.

Etter klage fra daglig leder i PM-International (som står bak FitLine) om navnebruken i denne artikkelen, så har jeg endret tittelen samt erstattet all bruk av navnet ‘FitLine’ til ‘CellReset’. Bortsett fra denne bagatellen er artikkelen uendret.

Opprinnelig brukte jeg navnet CellReset og FitLine om en annen. Jeg var klar over at selskapets egentlige navn er PM-International, og at CellReset ikke er utviklet av dem. Jeg følte derimot at det var naturlig å henvise til det som FitLine/CellReset siden det i praksis fremstilles av selgerne som at det skulle være det samme, og det er disse navnene folk kjenner til. Merkelig nok mottar ikke disse selgerne advarsler fra daglig leder om måtte å endre navnebruken i sine artikler.

Artikkelen er til opplysning blitt kvalitetssjekket av flere fagpersoner med høyere utdanning i ernæring og biologi (nevner dette siden både daglig leder og flere andre selgere og brukere påstår at artikkelens innhold er feil, uten å begrunne konkret hva de mener er feil).
____________________________________________

Etter min artikkel om herbalife har jeg fått flere henvendelser fra folk som ønsker at jeg skal ta en titt på lignende produkter. Naturlig nok har jeg vært litt i tenkeboksen angående dette, av flere årsaker:

1 – Personangrep, trusler, hersketeknikker osv
Økt sekularisering av samfunnet har gjort at ernæring for mange er blitt en erstatning for religion. Dette behøver selvfølgelig ikke å ha årsakssammenheng, men poenget mitt er at det rår svært mye fanatiske holdninger omkring ulike dietter og produkter.

Når disse personene møter på kritikk så skal man ikke se bort i fra at det kan gå hardt for seg (se feks her og her hva ulike skepsisbloggere har måttet gjennomgå).

2 – Man kan ikke overbevise motparten uansett
Det er menneskelig å ikke erkjenne sine feil. Dersom en person har basert store deler av sitt liv, sin karriere og sin identitet på å fremme noe som ikke er korrekt, så er det forståelig at det ikke er lett å innse hvor langt på villspor man har kommet.
Har man venner og familie som selger dette så vil man jo gjerne støtte dem. Og dersom man har brukt, eller bruker disse produktene selv så vil man også føle et behov for å forsvare valgene man har gjort.

Jeg har derfor valgt å skrive denne artikkelen, ikke for å prøve å overbevise de som selger eller bruker dette allerede, men for å opplyse alle de som sitter skeptiske på sidelinjen og ser på.

Om produktet

Produkter det er snakk om denne gangen er CellReset-dietten, som er ‘en 28 dagers diett basert på matkjemi, og som har utgangspunkt i en diett utviklet av NASA.’.

Først og fremst kan jeg jo nevne at det ikke er uvanlig at useriøse aktører bruker autoritetsargumenter, i dette tilfellet ved å henvise til NASA, for å prøve å skape økt troverdighet rundt sine produkter. Jeg tviler på at NASA selv vet, eller bryr seg, om at de blir brukt i denne type markedsføring.

Ellers kommer ulike selgere med litt forskjellige formuleringer, men det som går igjen er at dietten/kuren skal:

  • Gi mer stabilt blodsukker
  • Rense cellene i kroppen
  • Forbedre blodfettverdier
  • Regulere PH-verdi
  • Redusere overskudd av vann
  • Fjerne det farlige bukfettet

Dietten deles opp i ulike dager:

Hvite dager – Her kan du spise egg, kylling/kalkun og alle typer fisk
Grønne dager – Her spiser du det samme som på hvite dager, men i tillegg kan du spise grønnsaker, og litt yoghurt, frø og rugbrød.
Røde dager – Disse dagene kommer etter dietten på 28 dager, og gir retningslinjer for hvordan du skal klare å vedlikeholde resultatene du har fått.

Under hele dietten skal man ikke innta salt, og det anbefales å bruke kosttilsskudd underveis; gjerne fra spesifikke aktører.

Ett punkt om gangen.

1 – Gi mer stabilt blodsukker
Omtrent all vektreduksjon vil gi bedre regulering av blodsukkeret så fremst man ikke er undervektig i utgangspunktet. Det har ingenting å gjøre med at produktene har en magisk effekt som man ikke kan få av å gå ned i vekt med vanlig mat.

2 – Rense cellene i kroppen
En kur/detox/cleanse påstås å kunne rense kroppen for ulike giftstoffer.
I en undersøkelse fra 2009 ble aktørene bak 15 ulike detox-produkter spurt om bevisgrunnlaget for å påstå at produktene deres kunne rense kroppen.

  • Ingen av selskapene kunne navngi hvilke stoffer kroppen skulle renses for
  • Ingen av selskapene hadde samme definisjon på hva en ‘detox’ var
  • Ingen av selskapene kunne henvise til godt kontrollerte studier som støttet produktenes påstander

Det finnes ingen bevis for at vi trenger noen detox-produkter for å rense kroppen, og kroppens respirasjon-sirkulasjon- og ekskresjonssystem jobber uansett døgnet rundt for å bli kvitt avfallsprodukter. Hadde disse produktene fungert ville de heller ikke vært så lett tilgjengelige.

3 – Forbedre blodfettverdier
Blodfettverdiene det snakkes om er mengden LDL-kolesterol og frie triglyserider i blodet. Høye verdier av disse er assosiert med flere ugunstige helsetilstander.

Akkurat som i punkt 1, så vil vektreduksjon forbedre disse verdiene uavhengig av om du går ned i vekt på en lavkarbodiett, lavfettdiett eller en detox. Det har, igjen, ingenting å gjøre med noen magiske ingredienser som finnes ekslusivt i disse produktene.

4 – Regulere PH-verdi
PH-verdi er en måleenhet for surhetsgraden i en vannløsning, og de fleste stoffer har en PH mellom 0-14. En verdi på 7, slik som vann, er nøytral. Over 7 er basisk, og under 7 er surt.

Menneskets PH-verdi ligger mellom 7.35-7.45, med små svingninger etter et måltid, og holdes innenfor dette området av svært kraftige mekanismer. Dersom man har over 7.45 i PH-verdi er man i alkalose, og er PH-verdien under 7.35 kaller vi det acidose.

Maten brytes mekanisk ned i munnen, og nøytraliseres av spytt. I magesekken tilsettes det magesyre, og maten brytes videre ned til små næringsstoffer som kan bli tatt opp i tarmene, og fraktes i blodet til de ulike cellene. Deretter har kroppen et eget buffersystem for å regulere blodets PH-verdi. Mat og drikke kan altså ikke gi permanente endringer i PH-verdien, fordi det er de enkelte næringsstoffene (mikronæringsstoffer, aminosyrer, fettsyrer og enkle sukkerarter) som tas opp, ikke hele matvaren.

I alternativmiljøet finnes det en tro om at alle eller de fleste sykdommer slik som kreft skyldes ubalanse i kroppens PH-verdi (at PH-verdien er for lav). Dette er ikke korrekt.

Et basisk kosthold er assosiert med flere helsefordeler, det er sant, men det er ikke på grunn av PH-verdien i maten, men på grunn av at disse diettene ofte inneholder lite søppelmat (junkfood, snacks osv), og et høyt inntak av blant annet frukt og grønt, som igjen bidrar med masse viktige næringsstoffer.

5 – Redusere overskudd av vann
Fordøyelige karbohydrater brytes ned eller omdannes til glukose/druesukker. Ved et overskudd av karbohydrater blir glukosen lagret som glykogen i leveren og musklene. Når blodsukkeret blir lavt kan kroppen skille ut hormonet glukagon, som gjør at glykogenet brytes ned, og glukosen skilles ut i blodet og kan brukes som energi. 1g karbohydrater binder cirka 3g vann.

Salt binder også vann, og selv om vi inntar for mye salt i hverdagen, så kan et for lavt inntak av salt føre til saltmangel, hyponatremi.

Dietten inneholder altså lite karbohydrater og salt, og dermed slipper kroppen opp mye vann og gir en illusjon av stor vektreduksjon selv om man i realiteten ikke har mistet så mye kroppsvev som det ser ut til; man kan altså miste vannvekt, uten å miste fettvev eller muskelvev. Ved en rask vektreduksjon er det uansett stor sannsynlig for at man mister mye muskelmasse, og dermed får redusert forbrenning.

6 – Fjerne det farlige bukfettet
De fleste har kanskje hørt at man kan vær fet på innsiden selv om man er slank på utsiden. Fettet som lagres rett under huden kaller vi subkutant fett, og fettet som lagres rundt de indre organene kaller vi visceralt fet. Visceralt fett = bukfett.

Heldigvis er det slik at det viscerale fettet mobiliseres lettest, og er derfor noe av det første som forsvinner ved en vektreduksjon. Visceralt fett er også ekstra følsomt for adrenalin, og det er derfor lurt å kombinere trening med kostendringene for å bli kvitt bukfettet raskere.

Vektreduksjon og livsstilsendringer gir resultater

Dårlige blodfettverdier, dårlig insulinfølsomhet, ustabilt blodsukker og bukfedme går under fellesbetegnelsen metabolsk syndrom, og alle disse tilstandene kan som sagt forbedres ved vektreduksjon. Eller generelt ved endring av livsstil fra dårlig, eller mindre bra, til bedre.

I en studie fra 2007, publisert i International Journal of Obesity, så man at vektreduksjon alene ga bedre resultat enn kun medisinbruk på metabolsk syndrom. Og at vektreduksjon og medisinbruk sammen ga svært like resultater som kun vektreduksjon alene.

  • After 1 year of treatment, a moderate decrease in weight (8.0+/-8.7 kg) resulted in significant reductions in the prevalence of metabolic syndrome from 34.8 to 27.2% of all participants (P<0.02). Logistic regression analyses indicated that for each 1 kg of weight lost, the odds of metabolic syndrome were reduced by 8% (CI=0.89-0.97; P<0.003).

Helsefordelene av dietten, og alle lignende dietter/detoxer, er altså et resultat av vektreduksjon og andre livsstilsendringer man gjør underveis i dietten. Ikke på grunn av at produktene fra en enkelt produsent inneholder magiske ingredienser som andre tilsvarende produkter eller vanlig mat ikke inneholder.

Dietten ser ellers ut til å ikke bare inneholde lite salt, men også lite fett. Måten aktørene formulerer seg på kan gi inntrykk av alt fett er dårlig, men mest sannsynlig er det inntaket av transfett og mettet fett fra ‘søppelmat’ de ønsker å begrense. Fett er også svært kaloririkt, og siden dietten kun er på 28 dager så er det naturlig at man vil ha et så lavt kaloriinntak som mulig; et høyt proteininntak, lite karbohydrater, lite salt og lite fett for å gi så stor vektreduksjon som mulig (eller en så stor illusjon av vektreduksjon som mulig, siden mye er kun væsketap).

Når det gjelder inntaket av salt så er det stor enighet om at vi får i oss for mye tilsatt salt, men salt er også svært viktig som nevnt tidligere. Dersom man går på en lavkaloridiett, og kombinerer dette med en fysisk anstrengende jobb eller trening slik som mange gjerne gjør på en diett, så kan det å anbefale reduksjon av saltinntaket gi uønsket effekt i form av hyponatremi.

Avslutning

Vil man ha en ‘pangstart’ på nyåret så er det forståelig at noen velger slike løsninger, men da er det greit å vite at de gode resultatene ikke kommer av produktene i seg selv.

De fleste detox-dietter er uansett besnærende lik hverandre da det er flere prinsipper som går igjen.

  • Mye proteiner, for metthetsfølelse og bevaring av muskelmasse
  • Mye grønnsaker, for metthetsfølelse og mikronæringsstoffer
  • Så lite fett som man kan slippe unna med, uten å ende i koma
  • Tilskudd av feks multivitaminer og omega3

Hovedforskjellen er at aktørene anbefaler å supplementere med sine egne ‘unike’ kosttilskudd.

Oppdatering 31.12.20: Ta gjerne en titt på min nye blogg jmfredriksen.no

Referanser:

  1. «Reduced-calorie diets result in clinically meaningful weight loss regardless of which macronutrients they emphasize.»
    [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19246357]
  2. «After 1 year of treatment, a moderate decrease in weight (8.0+/-8.7 kg) resulted in significant reductions in the prevalence of metabolic syndrome from 34.8 to 27.2% of all participants (P<0.02).»
    [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17356528]
  3. Detoxes: an undefined scam
    [http://examine.com/blog/detoxes-an-undefined-scam/]
  4. «Physical training significantly decreased abdominal fat evaluated by magnetic resonance imaging (umbilicus), with a greater loss of visceral adipose tissue (VAT) (48%) in comparison with the loss of subcutaneous adipose tissue (18%), but did not significantly affect body weight.»
    [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9051392]