Riktig næring? Høy kvalitet? Støttet av vitenskap?

Absurde og misvisende påstander fra herbalifedistributører.

Mitt første møte med herbalife

Kort tid etter at jeg var blitt personlig trener ble jeg oppsøkt av en annen trener angående et ‘mulig samarbeid’. Denne treneren hadde lang fartstid, høyere utdannelse og et imponerende curriculum å vise til. Jeg svarte selvfølgelig ja til dette møtet, med at ørlite håp om at jeg kanskje kunne få en dyktig mentor i bransjen.

Møtet endte dessverre med at denne treneren, som jeg et lite øyeblikk så opp til, kastet bort 1 time av dagen min (og noen liter bensin)  på å skulle overbevise meg om å bli selvstendig distributør for selskapet herbalife. Dette var en mulighet for å få en ekstrainntekt ved siden av PT-jobben min fikk jeg høre.

Da jeg nektet ble jeg pent fortalt at jeg ikke måtte være så trangsynt. Jeg var nyutdannet PT og allerede så snever, ble jeg fortalt.
– Vet du hvor viktig det er med riktig ernæring?
– Stjerner som Cristiano Ronaldo og flere andre bruker herbalife
Dette var bare noen av argumentene jeg fikk slengt i trynet, som skulle ‘bevise’ hvor fantastisk herbalife var. I tillegg til å få høre hvor feil jeg tok og hvor lite erfaring og kunnskap jeg hadde (samt en rekke andre hersketeknikker som ble tatt i bruk).

Hva er herbalife?

Herbalife er et såkalt MLM-selskap (MLM = Multi-Level Marketing) som hovedsakelig selger måltidserstattere og proteinshaker. Produktene er altså ikke tilgjengelig i vanlige butikker, men selges direkte fra person til person.
Dersom man selv blir en distributør (selger) for produktene får man rabatt.

Et vanlig argument til selskaper som bruker MLM-salgsmodellen (eller networking som de kaller det) er at bransjen er verdt hele 167 milliarder dollar. Imponerende?

Greit å vite:

 1. Med rundt 85 millioner selgere betyr dette at hver av disse er verdt rundt 2000 dollar i året. Ikke veldig imponerende.
 2. Statistisk sett er det under 1% av disse selgerne som går med netto overskudd.

Med andre ord; dersom du ble en distributør kun for pengene sin del så har jeg noen dårlige nyheter til deg…

ps: Ikke la deg imponere over videoene av motivasjonsguru Jim Rohn som blir brukt for å hjernevaske potensielle selgere

Hva er problemet?

Ett av mine hovedproblemer med herbalife og lignende er ikke salgsmodellen, men markedsføringen. Samt at pris og kvalitet ikke står i stil med tilsvarende produkter av høyere kvalitet.
For å ta noen eksempler:

1. Distributøren blir å fortelle deg at herbalife er støttet av vitenskap.

– Denne ‘vitenskapen’ som distributøren snakker om er altså fire svært dårlige enkeltstudier som knapt kan kalles vitenskap. Siden de færreste har kunnskap om hvordan den vitenskapelige metoden fungerer så er det selvfølgelig svært enkelt å bruke dette som argument.
Til info så kan man finne enkeltstudier som støtter alt..

2. Distributøren blir å bruke en tanitavekt på deg (en elektronisk baderomsvekt som gir detaljert info om kroppssammensetning), og uansett hvor god fysisk form du måtte være i så kommer distributøren til å finne noe som kan fikses. Og ofte får man samme produkter uavhengig av hvilke mål man måtte ha.

– Tanitavekter er for det første kjent for å være svært upresise. Det andre er hvor uetisk det er å bruke tanitavekter for å skremme kunder som stoler på deg til å kjøpe overprisede produkter.
ps: dersom du også får beskjed om at du har så mye som 35-45kg REN muskelmasse, så er det altså fordi distributøren ikke skjønner forskjellen på ren muskelmasse og fettfri kroppsmasse.

3. Distributøren blir å fortelle deg at trening er 70% kosthold og 30% trening…. eller var det 80%?
Fordi jeg finner herbalifedistributører som sier både 70 og 80%… ikke godt å vite
70eller80.PNG(dette er selvfølgelig absurd. Trening og kosthold er for innviklet til å kunne bli oppdelt i prosenter..)

4. Distributøren blir å fortelle deg at produktene er av høy kvalitet og helt unike.

– For det første så er det vanligvis soyaprotein og erteprotein som blir benyttet som proteinkilde i disse produktene. Alle som har grunnleggende kunnskap om ernæring vet at vegetabilske proteinkilder er av lavere kvalitet enn animalske proteinkilder. For eksempel er det melkeproteinene myse (whey protein) og kasein som scorer høyest på alle proteintester. Det er disse melkeproteinene som blir brukt i de fleste proteinshaker, og er å foretrekke om du ikke har allergi mot melkeprotein eller laktose.

Som et motargument i mot dette faktumet så kommer distributøren til å fortelle deg at vanlig proteinpulver kan skade nyrene dine. Dette til tross for at flere MLM-selskaper, slik som herbalife selv, har begynt å bruke myseprotein i sine egne produkter.
ps: Nei, høyt proteininntak er ikke farlig hos friske mennesker

– For det andre brukes det hovedsakelig fruktose (fruktsukker) som karbohydratkilde. Når Ola Nordmann allerede har for høyt sukkerinntak, skal man da få i seg enda mer sukker i fra kosttilskudd?

Før noen trekker frem frukt-og-fruktsukker argumentet så kan det nevnes at frukt kun inneholder 1-3g fruktose per stk, sammenlignet med den populære herbalife24 shaken som inneholder 9g sukker per servering. Frukt er uansett forbundet med en rekke helsefordeler, og jeg har til gode å høre om noen som har fått i seg for mye fruktose igjennom frukt.
Det finnes dessuten andre og mer fornuftige steder å kutte ned på sukkerinntaket sitt, slik som leskedrikker, godterier og herbalifeshaker 😉

herbalifenæringsinnhold.PNG

Med andre ord så selges det 1 kilo høykvalitets-proteinpulver hos gymgrossisten til 179kr. En boks på mindre enn 500 gram fra herbalife koster derimot 400kr eller enda mer.
Et motargument i mot dette er at herbalifeshaker inneholder mer næringsstoffer, noe som er helt irrelevant fordi det fremdeles ikke gjør opp for den høye prisen.

Men du får i det minste nye venner med på kjøpet av herbalife sine produkter..

Enda mer problemer

1. At det ikke stilles krav til utdannelse for å selge disse produktene gjør at de fleste distributører ikke har noe som helst kunnskap om grunnleggende ernæring, annet enn det de blir lært på herbalife sine egne kurs.

Dersom du har NULL kunnskap om energibalansen eller sitronsyresyklusen så burde du kanskje spørre deg selv hva du driver på med (denne grunnleggende kunnskapen blir så vidt jeg vet ikke lært bort på herbalifekurs eller av herbalifeselgerne som kan det).

2. At man gjør herbalife til en trend i blant de ‘kule’ er altså en strategi som ser ut til å funke bra, selv om man skulle tro at dette var noe man vokste av seg i løpet av ungdomsskolen og videregående.
Når alle de pene voksne som er i så god fysisk form bruker herbalife så må det vel funke?

Fordi ingen mennesker har noensinne gått ned i vekt, opp i vekt, eller kommet i utmerket fysisk form uten å bruke herbalife.

2970481-facepalm_facepalm

En bransje i krise

Det morsomme er at når jeg trekker frem disse argumente så får jeg stadig høre at jeg er en bedreviter. En som tror han kan alt.
At personer som også har høyere utdannelse velger å selge disse produktene gjør ikke saken bedre. Fysioterapauter ser ut til å være en spesielt utsatt yrkesgruppe, uten at jeg skal ta alle under en kam.

– For det første så finnes det høyt utdannede fagpersoner som stiller seg bak alle mulige dietter og trender (men jeg enda ikke møtt en ernæringsfysiolog som selger dette)..
– Og for det andre så har jeg enda ikke møtt på et skikkelig faglig argument som støtter produktene. Dvs et argument som ikke går ut på å rakke ned på meg som person.

På et privat forum for personlige trenere tok jeg nylig opp dette problemet som jeg mener er en av de største truslene til PT-bransjens integritet og seriøsitet (ikke at bransjen har så mye av dette fra før, dessverre).

Til tross for at en stor andel av trenerne på dette forumet var selvstendige distributører for forskjellige MLM-produkter slik som Herbalife, Eqology og lignende så er det til dags dato ikke en eneste person som har valgt å stå frem for å forsvare salget av disse produktene.

Det er overhode ikke mitt mål å fremstå som et moralsk overhode med dette innlegget, men når man med hensikt velger å kun dele den kunnskapen som støtter sitt eget konfirmasjonsbias og Dünning-Krüger-Syndrom så burde man revurdere hva man holder på med.

Ville du ha sendt dine nærmeste til en lege som opptredte på en slik uprofesjonell måte?

Referanser:

 1. Næringsinnhold
  [ http://www.herbalife24.com/wp-content/themes/herbalife24/images/f1-full.jpg ]
 2. Are High Protein Diets Safe?
  [ http://www.bodybuilding.com/fun/layne38.htm ]

 3. Herbalife: A Pyramid Scheme Disguised as a Business Opportunity
  [ http://www.huffingtonpost.com/brent-a-wilkes/herbalife-a-pyramid-scheme_b_4220426.html ]

 4. Multi-Level Marketing Critic
  http://www.cnbc.com/id/100366687 ]

 5. Herbalife og pseudovitenskap
  [ http://www.vox.com/2014/7/23/5929209/herbalife-may-not-be-a-ponzi-scheme-but-its-pseudoscience ]

Andre eksempler på MLM http://www.nattogdag.no/2014/06/det-lovlige-pyramidespillet-2/